Wat gebeurt er allemaal bij CoderDojo in Nederland?

Nieuws

Dojo’S Ontvangen Mogelijk Geen Emails

Dojo’S Ontvangen Mogelijk Geen Emails

Bij CoderDojo Leiden kregen wij de opmerking "Jullie reageren wel erg slecht op het contactformulier, ik heb meerdere keren iets ingestuurd en nooit wat terug gekregen". Auw, terwijl we meestal dezelfde dag antwoorden op wat er per mail binnenkomt… Nader onderzoek gaf een zure conclusie: de uitgaande email vanaf onze Wordpress site leek (plotseling) niet meer te werken.

Nu er steeds strengere anti-spam regimes ontstaan bij de meeste mail- en hosting providers, is ook onze hosting provider, Versio, daar niet achter gebleven. Versio heeft ruim een jaar geleden een nieuwe spamfilter in gebruik genomen zonder dit aan haar klanten te laten weten. Hierbij zijn de regels dermate streng geworden dat al het email verkeer vanaf de dojo websites plat is komen te liggen. Gezien hier ook geen foutmeldingen bij optraden om ens erop te attenderen weten we dus niet precies hoe lang die al aan de gang is.

Kans is groot dat dit op meerdere sites van coderdojo-stad.nl geldt, en wordt veroorzaakt door een restrictie bij Versio: het niet aanwezig zijn van de mailbox info@coderdojo-stad.nl. Dit emailadres wordt standaard gebruikt als FROM-adres in de php mail functie, ongeacht de instellingen van het hosting pakket of de verstuurde email. Zelfs als je de afzender zelf op contact@coderdojo-stad.nl instelt, overschrijft Versio het return path naar info@coderdojo-stad.nl. Hierdoor worden alle emails door de uitgaande anti-spam filters dus gezien als misbruik.

De meest voor de hand liggende optie is om het uitgaande emailadres correct in te stellen. Maar aangezien wij als klant bij Versio geen toegang hebben tot de configuratie van het FROM adres, is deze optie snel van de baan. Gelukkig zijn er nog wel een aantal andere opties:

Optie 1 - Mailbox aanmaken

Maak via Direct Admin een info@coderdojo-plaatsnaam.nl aan. Deze hoef je verder niet te gebruiken maar zorgt er voor dat de spamfilter een bestaande mailbox ziet.

Let op! Gebruikt jouw dojo email via GSuite? Dan werkt dit niet, je moet dan gebruik maken van optie 2 of 3! Weet je niet zeker of je GSuite gebruikt? Dan kun je bij CoderDojo Nederland navragen of dit het geval is.

Optie 2 - Geen contactformulier gebruiken

De meest simpele en snelle oplossing is om geen gebruik te maken van een contactformulier, maar enkel het emailadres te tonen met een “mailto:” link. Op die manier versturen bezoekers de email via hun eigen persoonlijke emailprovider.

Let op! Bij deze optie zullen standaard Wordpress emails (bijv. Wachtwoord Vergeten) nog steeds niet werken.

Optie 3 - SMTP plugin installeren

De derde optie is gebruik van een SMTP plugin. Op deze manier gebruikt Wordpress niet meer de lokale mailserver van Versio maar rechtstreeks de emailprovider. De WP Mail SMTP plugin biedt mogelijkheid om dit in te stellen voor een WordPress site. Deze plugin biedt de mogelijkheid de FROM naam en FROM emailadres in te stellen, en dus ook de SMTP gegevens voor uitgaande mail.

Download de plugin.

Je kunt WP-Mail SMTP instellingen vinden onder “Instellingen > Email” in het Wordpress Admin dashboard. De instellingen die je nodig hebt zijn als volgt:

Daaronder kun je de STMP login instellen. Deze gegevens hangen af van de host die je gebruikt. Hiervoor heb je 2 opties:

  • Via GSuite 
  • Via Mailgun

GSuite
Sommige dojos maken al gebruik van GSuite. Mocht je dit nog niet hebben dan adviseren wij sowieso om dit te doen! Je kan dit aanvragen bij CoderDojo Nederland en is volledig kostenloos! De login gegevens voor het gebruik van een Google emailadres kun je hier vinden. Als je het emailadres van GSuite (Gmail) wilt gebruiken moet je wél eerst toestaan dat apps met lagere beveiliging inloggen.

  1. Meld je aan bij het Google account voor contact@coderdojo-plaatsnaam.nl
  2. Ga naar https://myaccount.google.com/security#connectedapps (Inloggen en beveiliging | Gekoppelde apps en sites)
  3. Zet de instelling voor "Apps met lagere beveiliging toestaan" op AAN

Mailgun
Als je niet wilt overstappen naar GSuite dan kun je gebruik maken van Mailgun om email te versturen. Een gratis account is goed voor 10.000 mails per maand, ruim voldoende dus! Maak een gratis account aan en voeg jouw domein toe aan Mailgun.

Daarna krijg je de SMTP login gegevens te zien die je kan overnemen voor de WP-Mail SMTP plugin. Mogelijk moet je hiervoor ook DNS instellingen aan het domein wijzigen, deze kun je doorgeven aan CoderDojo Nederland.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met CoderDojo Nederland of geef een gil in de Slack Community.


Ingezonden door: Arjen Tebbenhof
Arjen is de champion van CoderDojo Leiden en heeft CoderDojo Nederland goed geholpen in de zoektocht naar een oplossing voor dit email probleem.