Wat gebeurt er allemaal bij CoderDojo in Nederland?

Nieuws

Op De Maker Faire In Eindhoven 2019

Op De Maker Faire In Eindhoven 2019

  • /
  • /
  • Events

Op zaterdag 28 en zondag 29 september vond in Eindhoven het grootste maakfestival van Nederlands plaats: de Eindhoven Maker Faire. De Maker Faire is een gezinsvriendelijk festival waarbij uitvinding, creativiteit en vindingrijkheid centraal staan. Makers presenteren en demonstreren hun uitvindingen, producten, installaties en meer. En delen hun kennis door het geven van workshops. En daar kon CoderDojo Nederland natuurlijk niet langer ontbreken!

Twee workshops
In onze stand boden we twee workshops aan. We lieten de jongere kinderen kennismaken met binaire code (zie instructiekaart). Ze ontdekten eerst hoe hun naam er in binaire code uitziet en daarna maakten ze van strijkkralen er een ketting of armbandje van. Het viel ons op hoeveel jonge kinderen er met hun ouders naar de Maker Faire gekomen waren. Dit was dus een geslaagde workshop om ouders te vertellen waarom we doen wat we doen en waar je terecht kunt in Nederland. Het instructiemateriaal werd volop gefotografeerd, dus ik vermoed dat er binnenkort op scholen en BSO’s meer kinderen met een binaire armband lopen. En daar worden we alleen maar blij van! 

De andere kant van de stand stond volledig in het teken van de AstroPi. We hadden vooraf een replica gebouwd en hiermee konden we makkelijk laten zien hoe de Raspberry Pi’s er in het ISS uitzien. Het maakt indruk dat je je code écht in de ruimte kunt laten draaien. Op twee Raspberry Pi stations konden kinderen (én volwassenen) oefenen met het lesprogramma van ESERO (https://www.ruimtevaartindeklas.nl/nieuws/542). 

Het resultaat op de SenseHat zien van je eerste regels Python code, leverde toch altijd weer een glimlach op. En sommige kinderen werkten dan ook het complete programma af…
Voor ongeduldige ouders was er gelukkig een koffiebar aan de overkant van onze stand! 

Verder was het ontzettend tof dat we spontaan heel veel mentoren en champions van dojo’s in het land tegenkwamen. De meesten kennen we alleen van onze Slack community of social media, maar er gaat natuurlijk niets boven elkaar in het echt ontmoeten. En is een mooie opwarmer voor DojoConNL op zaterdag 2 november. 

Zo’n stand kun je niet alleen runnen en gelukkig konden we rekenen op een aantal vrijwilligers die een dagdeel meehielpen. De flyers vlogen van de tafel en als iemand dan ook nog zegt: “Ik kom speciaal voor jullie naar de Maker Faire, want…” dan kun je alleen maar heel tevreden terugkijken op een geweldig weekend! 

Marloes en Sanneke