DojoCon NL 2021 ‐ Online

Op 30 oktober vind de tweede officiele DojoCon NL plaats, online! Tijdens deze conferentie brengen we community leden samen om kennis en ervaring uit te wisselen. Je kan deelnemen aan workshops, talks en andere leden van de community ontmoeten.

  Gratis Inschrijven

Zaterdag 30 oktober 2021

13.00h - 16.00h

Online

Link volgt nog

10+ Workshops

DojoCon NL 2021

Zaterdag 30 oktober 2021

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Programma

Zaterdag 30 Oktober
13.00 - 13.15 Supporting: Opening
13.15 - 13.45 Supporting: Stitpro
Software: Make-X
Hardware: Micro:bit
International: -
13.45 - 14.00 Supporting: Pauze
14.00 - 14.30 Supporting: Q&A CoderDojo Nederland
Software: App Inventor
Hardware: -
International: CoderDojo Foundation
14.30 - 14.45 Supporting: Pauze
14.45 - 15.15 Supporting: -
Software: Astro Pi
Hardware: -
International: Hardwear.io
15.15 - 15.30 Supporting: Pauze
15.30 - 16.00 Supporting: Q&A CoderDojo Nederland
Software: -
Hardware: Leaphy
International: -
16.00 - 16.15 Supporting: Afsluiting

Workshops

Javascript / Ruby

Heb je vragen over het runnen van je dojo? Wil je een idee toetsen? Heb je suggesties of verbeteringen? Het bestuur van CoderDojo Nederland zit klaar voor je!

Andersom heeft het bestuur ook vragen voor jou! Hoe ziet jouw dojo er uit? Hoe regel jij bepaalde dingen? Kortom, deze workshop staat in het teken van een dialoog tussen dojo's en de landelijke stichting.

We willen onderlinge kennisdeling stimuleren en iedereen die moeite heeft of vast zit verder helpen.

Javascript / Ruby

Hardwear.io Security Trainings & Conference is a platform dedicated for the hardware security community where researchers showcase and discuss their innovative research on attacking and defending hardware. Present in The Netherlands, Germany, and the US, Hardwear.io provides advanced, hands-on trainings designed for hardware security professionals from industry, academia and government alike.

Micro:Bit

De micro:bit is de meest populaire en betaalbare microcomputer ooit. De BBC lanceerde die een paar jaar geleden in het Brits onderwijs. Heb je er nog nooit van gehoord, of juist wel al veel mee gewerkt? Het maakt niet uit Pauline Maas heeft al veel (online) workshops gegeven met de micro:bit. Voor haar project microbit101 heeft ze 101 projecten voor de micro:boit online gezet die je (na) kunt maken alleen of met een groep.

In deze workshop krijg je eerst wat theorie en hierna ga je aan de slag om een game te maken op je micro:bit. Hiervoor heb je dus geen extra onderdelen nodig aan je micro:bit. Pauline laat veel projecten zien die ze heeft gemaakt met groepen leerlingen en ze geeft uitleg aan haar ontwerp canvas speciaal voor de micro:bit.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan naar deze workshop.

Astro pi

Altijd al een experiment in de ruimte willen doen, of een boodschap willen sturen naar het ISS? Dat kan door een computerprogramma te schrijven voor de Astro Pi, een kleine computer in het internationale ruimtestation ISS. Leerlingen kunnen de Astro Pi programmeren in Python. De Astro Pi kan temperatuur, beweging en luchtvochtigheid meten, maar ook foto’s van de aarde nemen. Of gewoon een leuke tekst of plaatje laten zien aan de astronauten. Schrijf een code, stuur hem op naar ruimtevaartorganisatie ESA en als deze hem goedkeurt, dan draait jouw code rondjes om de aarde. Alle programmeurs van succesvolle codes ontvangen een certificaat van ESA.

App inventor

Peter gebruikt sinds 11 jaar MIT App Inventor en is als Power User betrokken bij de ontwikkeling van het pakket. Het doel van MIT App Inventor om vooral jonge mensen in staat te stellen om zelf software te schrijven en te gaan van het consumeren van technologie naar het creëren van technologie spreekt hem enorm aan.

Stitpro

Volgt snel.

Educational Resources

Volgt snel.

arduino

Volgt snel.

Makeblock

De MakeX Spark Online Competition is een jaarlijkse wereldwijde wedstrijd die wordt georganiseerd vanuit Makeblock. Normaal wordt dit fysiek georganiseerd, maar door Corona is het dit jaar online. Het is een creatieve ontwerp wedstrijd voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar oud. In teamverband gaan de kinderen een oplossing bedenken en daarvoor een prototype maken. Dit prototype mag met allerlei soorten materialen worden gemaakt, maar moet altijd gecombineerd zijn met robotica dat de leerlingen zelf gaan programmeren.

De twee thema’s dit jaar zijn: Code for health in het voorjaar (al geweest) en Family Care in het najaar (net beginnen)

Niet alleen jouw technische oplossing wordt beoordeeld door de jury. Je moet ook je onderzoek- en je ontwerpproces, incl. bouwtekening delen. Dit resultaat presenteer je in een poster.

De MakeX Spark Online Competition is een mooie manier om te leren hoe je robotica en programmeren praktisch kunt inzetten om een probleem op te lossen.

Er zijn tijdens deze wedstrijd meerdere manieren om te kunnen uitblinken met jullie team. Je kunt kans maken op diverse awards. Wat dacht je van beste ontwerper? of mooiste presentatie?

WisMon en CoderDojo vinden onderzoekend en ontwerpend leren belangrijk en leuk! Deze wedstrijd sluit daar heel goed op aan. Daarom hebben we samen besloten om deze competitie in Nederland te ondersteunen. Vandaar dat we deze DojoCon online gebruiken om jullie enthousiast te maken voor MakeX competition.

Javascript / Ruby

Robotica doe je met je handen en met je hoofd. Het is leuk en leerzaam, robotica geeft ruimte aan alle leerlingen: creatief, technisch, talig en wiskundig. Stichting Leaphy wil robotica binnen het bereik brengen van iedere leerling. Twee leerlingen, Hannah en Vroukje ontwikkelden hiervoor een robot voor iedere leerling tussen te 9 en de 99 jaar. In een unieke samenwerking tussen leerlingen, docenten en programmeurs ontwikkelden we Easybloqs programmeer software voor Arduino. Op deze manier brengt Leaphy het beste van twee werelden bij elkaar, de veelzijdigheid van Arduino hardware met de het gebruiksgemak van Easybloqs. Leer van ons in een uurtje Leaphy programmeren, daarna is de enige beperking alleen nog je eigen creativiteit! Wij zijn Leaphy, doe je mee?