Wat gebeurt er allemaal bij CoderDojo in Nederland?

Nieuws

Chris Neemt Na Bijna 10 Jaar Afscheid

Chris Neemt Na Bijna 10 Jaar Afscheid

  • /
  • /
  • Algemeen

Bijna 10 jaar geleden, op 26 oktober 2013 vond de allereerste CoderDojo in Rotterdam plaats. Toen was ik al bijna een jaar bezig om deze eerste dojo op poten te zetten. De website, mailbox en socials waren allemaal al geregeld, maar verder was ik niet gekomen. Uiteindelijk werd ik benaderd door Leon Pals, een oud klasgenoot die CoderDojo in België in actie gezien had. Hij stelde voor om het bij hem op kantoor te organiseren. Zo gezegd, bijna zo gedaan. In mijn eentje zou het niet lukken, dus heb ik mijn toenmalige klasgenoot van de hogeschool, Tiemen Waterreus gevraagd of hij ook mee wilde doen. En voila, de eerste dojo was een feit! Tiemen en ik wisten meteen dat we hier absoluut mee verder moesten blijven gaan.

De eerste dojo in Rotterdam

☝️De eerste dojo in Rotterdam

Ondertussen startte er ook op andere plekken in het land dojo’s. Daar kwamen we al snel mee in contact. Onderling merkte we dat het nog lastig was voor nieuwkomers om een dojo te starten. We moesten iets doen om de community in het land te activeren en ondersteunen. Tiemen en ik zouden vanuit Rotterdam het eerste aanspreekpunt zijn om geïnteresseerden te begeleiden met de opstart van hun dojo. Ondertussen was Rotterdam al verder uitgegroeid en maakten we daar de stap om een stichting op te richten. Hiermee konden we makkelijker met donaties en aankoop van spullen werken.

De groei van Rotterdam en de rest in Nederland bleef niet onopgemerkt in Ierland. Al snel werden we daar uitgenodigd om naar DojoCon te komen en kennis te maken met het team daar. Met 2 vliegtickets en een AirBnB geboekt vlogen we die kant op. Meteen werd duidelijk dat we ons in een hele warme en gezellige familie bevonden. Overdag serieus voor de stichting, ‘s avonds in de kroeg als laatste het licht uit doen. Het team vroeg om 1 vast contactpunt in Nederland te hebben, wat logischerwijs via ons zou lopen. We kregen het advies om dat ook te formaliseren. Bij terugkomst hebben een rondvraag gestuurd of alle dojo’s er achter zouden staan als we met het Rotterdamse bestuur ook het Nederlandse bestuur zouden vormen. We kregen overal groen licht, dus hop, het trucje van een stichting oprichten voor Rotterdam nog maar eens herhalen voor Nederland en CoderDojo Nederland was geboren.

Dojocon In Ierland☝️ DojoCon in Ierland

Vanaf dat moment ging alles als een sneltrein. We legden verbindingen met verschillende partners die ons op allerlei vlakken geholpen hebben en we zorgden voor kant-en-klaar materiaal zodat nieuwe dojo’s met minimale inspanning konden starten. De teller ging al heel snel richting de 100 dojo’s in het land. Ondertussen had ik Rotterdam al even achter mij gelaten voor Leiden en had ik de Leidsche dojo over genomen van Paul Brown. Ook deze dojo heb ik nieuw leven in kunnen blazen voordat ik hem weer over gaf aan Arjen Tebbenhof en weer terug ging naar Rotterdam.

Ondertussen waren zowel Tieman als ik afgestudeerd en aan onze carrières begonnen. Voor Tiemen reden om langzaamaan uit het bestuur te stappen en zich op andere dingen te focussen. Sanneke was inmiddels al aangehaakt vanwege haar expertise binnen de Bibliotheek en haar ervaring met het runnen van meerdere dojo’s in Kennemerwaard. Tiemen werd vervangen door Marloes die ook al vanaf het begin een dojo in Wommels draaide en nu op landelijk niveau mee wilde helpen.

Uiteindelijk ben ik naar België verhuisd waardoor ik al beetje voeling met de dojo’s kwijt was. Sanneke en Marloes deden een geweldige job rond communicatie en partnerships dus mijn rol bestond vooral nog uit technische ondersteuning en mee bewaken van de CoderDojo Ethos. Vervolgens kwam Covid langs en lag alles zo goed als plat. We hebben snel geschakeld en dojo’s zo goed mogelijk geholpen om online verder te kunnen, maar er was duidelijk een stuk momentum weg.

Nu is alles gelukkig weer aardig op de rails aan het komen, maar ik heb gemerkt dat voor mij het einde ook in zicht was. De voldoening die ik vroeger haalde uit CoderDojo is er niet zo sterk meer en de “warme familie” heeft plaats gemaakt voor formele organisaties (I’m looking at you Raspberry Pi!). Iets wat zeer goed is voor de toekomst van CoderDojo, maar niet meer zo goed past bij mijn kunnen en interesse. In plaats van daar tegen te vechten geef ik liever het stokje door zodat de momentum weer op volle toeren verder kan draaien de komende 10 jaar. Mijn stokje zal overgenomen worden door Sanneke, zij zal vanaf nu de voorzitter zijn. Om het bestuur weer voltallig te maken zal Richard Vermeer, CoderDojo Alphen a/d Rijn, aansluiten. Daarmee staat er nu een bestuur klaar welke voor 1000% gekwalificeerd en gemotiveerd is dus ik twijfel dan ook geen seconde aan de toekomst van CoderDojo.

Terugkijkend op de afgelopen 10 jaar ben ik enorm trots op wat we bereikt hebben. Vanuit het niks begonnen, tot een community van 100+ dojos, 3000 kids elke maand en zo’n 1200 mentoren. Daarnaast hebben we events zoals de Mega Dojo in de Ziggo Dome, Unplugged in de open lucht in Leiden en een special met Unicef kunnen organiseren wat ongetwijfeld een enorme indruk op de kinderen gemaakt heeft.

Graag wil ik iedereen in de community enorm bedanken voor hun inzet en hulp de afgelopen 10 jaar. Ik zal het nooit vergeten en sluit dit hoofdstuk met een grote glimlach en vol trots af. Sanneke, Marloes en Richard, ik wens jullie het allerbeste en vooral veel plezier. Let’s keep in touch!

Veel dank, knuffels en warme groet,

Chris