Wat gebeurt er allemaal bij CoderDojo in Nederland?

Nieuws

Gast-Blog: Maak Je Eigen Real-Life Schermen Spel!

Gast-Blog: Maak Je Eigen Real-Life Schermen Spel!

  • /
  • /
  • Algemeen

Dit is een gast-blog van Kevin van As, Champion van CoderDojo Alphen aan den Rijn. Wil jij ook iets delen met de CoderDojo Community? Dat kan! Stuur dan jouw idee en/of artikel met een leuke foto naar contact@coderdojo.nl. Wij kijken dan graag samen met jou hoe we jouw bericht het beste kunnen communiceren met de community.


Bij CoderDojo Alphen aan den Rijn zijn de Makey Makey’s flink op de proef gesteld door de ninja’s (deelnemers). Ze zijn flink aan het knutselen geweest met karton, pvc-buizen, aluminiumfolie, een jaarvoorraad aan tape, stroomkabels, en what-not… en dat allemaal om hun eigen do-it-yourself (DIY) schermen spel te maken!

 
 
Hoe werkt dat precies?
Je krijgt een punt zodra je het doel op de ander zijn harnas raakt met de punt van jouw degen. Dat doel is een stukje aluminiumfolie op een harnas van karton, die met lange draden aan de aarde hangt (0 Volt). Op het puntje van de degen zit een prop aluminiumfolie. Daaraan vast zit een kabeltje bevestigt, die door de binnenkant van de pvc-buis loopt, en via een lange kabel aan een signaal-pin van de Makey Makey is verbonden (5 Volt). Zodra je contact maakt, zal er stroom gaan lopen, waarna de Makey Makey een signaaltje naar de computer stuurt. Dit signaal wordt in Scratch opgevangen, waardoor de ninja’s digitaal de score konden bijhouden, en natuurlijk ook een cool geluid konden afspelen wanneer de ander werd geraakt!
 
 
Wat is een “Makey Makey”?
De Makey Makey is een klein elektronica bordje, gebaseerd op Arduino, wat door de computer herkend wordt als muis en toetsenbord. Hierdoor kun je, door allerlei geleidende objecten (bijv. jezelf, bananen, aluminiumfolie, bakken water, …) op de Makey Makey aan te sluiten, die objecten omtoveren tot een controller. Zo kun je je favoriete computerspel spelen, met je eigen zelfgemaakte controller! Speel bijvoorbeeld Dance Dance Dance met vier bakken water, laat Mario springen wanneer jij zélf springt, maak een levensgrote piano die je met je voeten springend bespeelt… of natuurlijk het bovenstaande schermen spel!