Wat gebeurt er allemaal bij CoderDojo in Nederland?

Nieuws

Developers In De Dop

Developers In De Dop

  • /
  • /
  • Events

CoderDojo Nederland organiseerde op zondag 19 november samen met Unicef een extra grote dojo die in het teken stond van de Rechten van het Kind. Oxyma opende die middag haar deuren voor 70 leergierige kinderen en twintig vrijwilligers in Rotterdam. Een dojo met een serieus tintje!

Flink wat uren voorbereiding leidden uiteindelijk tot de dag waar iedereen naar had uitgekeken. Om 10.00 uur stonden de vrijwilligers al voor de deur om alles klaar te zetten voor de komst van de kinderen.

Vanaf half 1 druppelden de kinderen en de ouders een voor een binnen. Bij binnenkomst kregen de kinderen een keycord met hun naam en een t-shirt om de hele middag te dragen.

Toen iedereen eenmaal zijn of haar plekje had gevonden en klaar zat met hun laptop, kon de middag echt beginnen. Tijdens de dojo kregen alle kinderen de kans om op eigen houtje (met natuurlijk een béétje hulp van de vrijwillige mentoren) een game te maken met Scratch. Niet zomaar een game natuurlijk. De kinderen konden bijvoorbeeld kiezen om een game te maken waarbij het doel was om zoveel mogelijk glazen schoon drinkwater te verzamelen. Sommige kinderen kozen voor het maken van een game waarbij je door een doolhof moest om paspoorten te verzamelen. Als de kinderen (en de ouders) even toe waren aan wat afwisseling, konden ze door middel van Virtual Reality-brillen ervaren hoe het is om door een vluchtelingenkamp te lopen.

Het is ons gelukt om een dojo neer te zetten met meer impact. We zijn ervan overtuigd dat de kinderen de achterliggende gedachte goed hebben begrepen en dat ze zich meer bewust zijn van hun (niet overal vanzelfsprekende) rechten. De visies van CoderDojo en Unicef zijn beiden mooi samengebracht en vertegenwoordigd tijdens deze speciale dojo!

CoderDojo Nederland bedankt alle sponsoren, vrijwilligers en natuurlijk de kinderen zonder wie deze dojo niet mogelijk was geweest. Een visueel verslag is gemaakt door fotografe Martha Kamminga en cameraman Patrice Winfeld maakte de aftermovie. Zeker het bekijken waard!