Wat gebeurt er allemaal bij CoderDojo in Nederland?

Nieuws

Jouw Code In De Ruimte Met Astro Pi

Jouw Code In De Ruimte Met Astro Pi

In het Internationale Ruimtestation (ISS) zijn twee Astro Pi’s: kleine computers met sensoren, een scherm en een camera. Met de Astro Pi kun je leuke teksten en plaatjes laten zien aan de astronauten, meten of er zwaartekracht in het ISS is, of een foto maken van de aarde. De Astro Pi is te programmeren vanaf aarde, door de ninja's van de CoderDojo! Jij schrijft de code, uploadt die naar het ISS en de Astro Pi voert de code voor jou uit. Na afloop krijg je een certificaat dat jouw code daadwerkelijk in het ISS gedraait heeft!

ESA Geeft je 2 Missies

In september worden twee missies gelanceerd waar kinderen aan mee kunnen doen:

  • Mission Zero.
    Kinderen schrijven een programma waarmee de Astro Pi de temperatuur laat zien op het LED scherm.
     
  • Mission Space Lab.
    Kinderen bedenken een experiment dat ze met de Astro Pi kunnen uitvoeren. Ze schrijven eerst een onderzoeksvoorstel: een idee voor een onderzoek dat de Astro Pi in de ruimte kan uitvoeren. Als hun onderzoeksvoorstel is goedgekeurd, krijgen ze een Astro Pi kit waarmee ze hun code kunnen testen. Daarna uploaden ze hun code naar het ISS en zodra de code is uitgevoerd krijgen ze hun resultaten terug.

Hoe ga je tijdens jouw dojo aan de slag met de AstroPi?

Kort gezegd kun je het volgende doen:

  1. Oefenen met de Astro Pi voor een van de missies
  2. Meedoen met Mission Zero
  3. Een onderzoeksvoorstel schrijven voor Mission Space Lab

1. Oefenen met de Astro Pi
Je hebt geen Astro Pi computer nodig om alvast te oefenen. Je kunt direct op een pc aan de slag met de Sense HAT Emulator, een online omgeving waarin je de code draait op een virtuele Astro Pi. De activiteit duurt 30 minuten tot 2 uur

  1. Ga naar de website www.ruimtevaartindeklas.nl/astropi. Kies een van de missies en download het lesmateriaal. Het lesmateriaal is een set kaarten waarin diverse commando’s staan uitgelegd. LET OP! Begin september verschijnt er per missie apart lesmateriaal. Tot die tijd kun je het lesmateriaal van afgelopen jaar downloaden.
    (Nog niet helemaal zeker over je programmeerskills? Kies dan ‘programmeren voor beginners’ en experimenteer met het voorbeeldprogramma.)
  2. Ga naar www.trinket.io/sense-hat. Dit is een website waar kinderen hun code kunnen testen op een virtuele Astro Pi.
  3. De kinderen voeren de opdrachten op de kaarten uit: tekst en plaatjes op het scherm laten verschijnen, de temperatuur uitlezen, etc.
  4. Ze kunnen zelf ook leuke dingen bedenken die je kunt doen met de Astro Pi, op basis van de commando’s die ze geleerd hebben, of zelf op zoek gaan naar nieuwe commando’s.

2. Meedoen met Mission Zero
Vqnqf 29 oktober opent de inschrijving voor Mission Zero. Meedoen duurt niet langer dan 30 minuten.

  1. Ga naar de website www.ruimtevaartindeklas.nl/astropi en ga naar Meedoen met Mission Zero
  2. Klik op de link “meedoen via de officiële Astro Pi website” en volg de instructies.
  3. Leerlingen voeren hun code in en testen deze op de Sense HAT emulator. Als de code naar behoren werkt, kunnen ze hem meteen opsturen.

3. Meedoen met Mission Space Lab
Vanaf 12 september opent de inschrijving voor Mission Space Lab. Meedoen gaat in fases.

  1. Ga naar de website www.ruimtevaartindeklas.nl/astropi en ga naar Meedoen met Mission Space Lab
  2. Klik op de link “meedoen via de officiële Astro Pi website” en volg de instructies.
  3. Leerlingen voeren hun onderzoeksvoorstel in. Als deze geaccepteerd wordt, krijgen ze een Astro Pi thuisgestuurd en kunnen ze gaan programmeren!

Vragen? Neem contact op met info@ruimtevaartindeklas.nl of ga naar www.ruimtevaartindeklas.nl/astropi voor meer informatie.